Partner Halsema misbruikte hulpgelden

Filmmaker Hans Fels en fotograaf Robert Oey, de levenspartner van GroenLinks-partijleidster Femke Halsema, hebben zich in Haïti schuldig gemaakt aan het misbruik van hulpgelden. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De krant zegt in het bezit te zijn van een kritisch intern rapport van Stichting Doen! en Cordaid.

Het rapport is een opsomming van betreurenswaardige praktijken rondom opera De Bloedbruiloft, waarbij het duo nauw bij betrokken was.

De twee mannen werkten maanden in het door armoede geteisterde Haïti aan de productie, maar wilden later niet meer terug naar het land om de opera daadwerkelijk te vertonen in bioscopen. Pas toen hulporganisaties een budget van 50.000 euro ter beschikking stelden, zouden ze overstag zijn gegaan.

In tegenstelling tot een eerder afgesproken dagvergoeding van 400 euro, eisten ze er 800. Verder móest en zou er een 'onafhankelijke journaliste' meereizen. Die bleek later de bedpartner van de filmer te zijn. Initiatiefnemer Nieuwint van het project spreekt van chantage. "Die eisen waren financieel helemaal niet haalbaar. Maar als ik weigerde, zou ik de documentaire niet meekrijgen." Volgens het duo is Nieuwint een pathologische leugenaar.