10 voor Taal voortaan zonder Belgen

Het televisieprogramma 10 voor Taal gaat vanaf woensdag 21 januari verder zonder Vlamingen. Voortaan is het dus een geheel Nederlandse aangelegenheid onder leiding van presentatrice Anita Witzier. Er komen twee vaste teamcaptains: Bart Chabot en Richard Kemper. Chabot was gisteren nog de beste Nederlander bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Het programma werd vroeger geproduceerd door de KRO en de Vlaamse VRT. Maar sinds enkele jaren is de serie alleen op de Nederlandse televisie te zien. "De Vlamingen die de laatste jaren te zien waren in 10 voor Taal zijn voor de gemiddelde Nederlander niet herkenbaar genoeg, daarom denken we het publiek ook beter te bedienen door ons alleen nog te richten op Nederland", vertelt Michel Nillesen, hoofd Amusement & Drama TV (a.i.) bij de KRO.

Inhoudelijk blijft 10 voor Taal vrijwel ongewijzigd. Zo blijven de ronden 'Met Andere Woorden', 'Cryptokronkels', 'Zoek de Fout', 'Woordritsen', 'Spelling' en de 'Finale'. Elke week scharen twee andere bekende Nederlanders uit diverse categorieën zich naast een teamcaptain, in de hoop hun team aan een overwinning te helpen.

De nieuwe serie is vanaf woensdag 21 januari bij de KRO te zien, tien weken lang om 20.50 uur op Nederland 2. Tussen 31 december en 14 januari worden nog drie afleveringen van 10 voor Taal mét de Vlamingen uitgezonden. In totaal zijn 310 afleveringen van de Vlaams-Nederlandse taalstrijd uitgezonden, waarvan er 162 door de Vlamingen werden gewonnen. Nederland zegevierde in 143 afleveringen en vijf keer was de eindstand een gelijkspel.