Arnhems meisje (14) vergast door moeder

"Ik wil nog niet dood. Help me...", stond in een sms'je van de 14-jarige Isabelle Kwakernaat uit Arnhem twee dagen voordat ze op 20 juni dit jaar dood werd aangetroffen. Ze werd vergast door haar moeder. Gisteren concludeerde de rechtbank dat ze de laatste dagen van haar leven in doodsangst moet hebben doorgebracht. Haar moeder, Josje B. (46), heeft tot vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. De uitspraak is over twee weken.

Een emotionele Josje B. beweerde zich niets meer te herinneren van wat zich op 20 juni heeft afgespeeld. Die ochtend werd ze, met haar dochter bovenop zich, aangetroffen met een leeglopende propaangasfles naast zich. Haar dochter was inmiddels overleden, na eerst te zijn verdoofd met slaaptabletten en antidepressiva.

Isabelle, op internet bekend als DJ Redgie-rokket bij het populaire Habbo, moet al vermoedens hebben gehad van wat er ging komen. Op MSN vertelde ze: "Mamma is helemaal gek geworden. Ze heeft me gisteren slaappillen gegeven en overal hangen briefjes." Die briefjes zijn later door de politie gevonden en bevatten teksten als: "Cremeer ons maar samen.", "Niemand moet zich afvragen waarom (...) We zijn vrolijk in slaap gevallen. We waren zweverig. We slapen nu. Wie weet waarvoor Isabelle is behoed." en "Isabelle en Josje gaan samen op reis. Twee Arnhemse meisjes.". Op een tafel lag ook kleding klaar met de tekst: "Dit willen wij graag aan in de kist."

Josje verkeerde in moeilijke omstandigheden. Ze had bindweefselkanker en enkele dagen voor de tragedie liep haar tweede relatie stuk. Dit moet haar hebben overspoeld met wanhoop, waardoor een doodswens ging overheersen, aldus experts.

Als verklaring heeft B. eens gezegd dat ze haar dochter niet kon achterlaten bij "die klootzak van een vader". Ook zou het meisje zelf hebben gezegd er een einde aan te willen maken. De rechter oordeelde echter dat dit een slechts een poging tot het goedpraten van de moord is, want diverse getuigen hebben het meisje omschreven als levenslustig en "vol plannen". Officier Van Veen noemde Josjes beslissing "bijzonder egoïstisch gedrag".
 
Met dank aan bierspons voor de submit! Het condoleanceregister op Hyves is nog steeds bereikbaar: http://rip-isabelle.hyves.nl/.
 

Isabelle Kwakernaat, 14 jaar.
 

Afscheid voor Isabelle, a.k.a. DJ Redgie-rokket.