Vlaming wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Of de FOK!-redacteurs ooit een kans zullen maken op de titel is nog maar de vraag, maar het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2008 is gisterenavond gewonnen door de Vlaming Marc Panis. Naar goede jaarlijkse gewoonte waren de Vlamingen zowel onder de prominente als de niet-prominente deelnemers weer een stuk spellingbewuster dan hun Nederlandse concurrenten.

Winnaar Marc Panis, in het dagelijks leven advocaat, maakte slechts acht fouten in het dictee. De eerste Nederlander, Jasper Dekker uit Den Bosch, eindigde met twaalf fouten op een tweede plaats, die hij moest delen met nog twee Vlamingen. Bij de bekende Nederlanders en Vlamingen werd het volledige erepodium in beslag genomen door Vlamingen.

Winnaar Marc Panis beweert dat hij enkel de algemene leidraad in het Groene Boekje heeft doorgenomen en geen woordenlijsten bestudeerd of uit het hoofd geleerd heeft. Hij was naar eigen zeggen verbaasd dat het woord 'Onzevader' met hoofdletter wordt geschreven.

Het dictee van dit jaar was moeilijk. Het gemiddeld aantal fouten bedroeg 34. Vorig jaar was dat nog 19. Bekende Nederlanders maakten gemiddeld 48 fouten. Acteur Ali Cifteci wilde niet uitweiden over zijn persoonlijke score, en hij was zeker niet de enige: "En dan te bedenken dat ik vroeger bij dictees de beste van de klas was. Ik was nog beter dan mijn Nederlandse klasgenoten!"

De volledige tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal is hier te vinden.