Nog steeds weinig animo ov-chipkaart Rotterdam

De animo voor de ov-chipkaart is nauwelijks toegenomen sinds de aankondiging van het definitieve einde van de strippenkaart in de Rotterdamse metro. Volgens Pedro Peters, directeur van de RET, ligt het aantal mensen dat de oplaadbare pas gebruikt nog steeds op 35 procent. Dat houdt in dat maar 1 op de 3 mensen met de ov-chipkaart reist.

Tijdens de presentatie van de campagne die het gebruik van de ov-chipkaart moet bevorderen lichtte Peters toe: "Het aandeel is vanaf oktober niet gedaald, maar neemt ook nog niet toe. Wij verwachten dat dat in januari gaat gebeuren." Het gebruik van de pas zal volgens hem stijgen door het gratis reizen voor 65-plussers dat per 1 januari wordt ingevoerd. Hij rekent hardop: "Dat betekent 55.000 mensen extra." Tevens krijgen de gebruikers van de ov-chipkaart gedurende de hele maand januari een introductiekorting van 35 procent op de gemaakte kilometers. "Daarmee zijn de mensen goedkoper uit dan met de strippenkaart." Zo prijst Peters aan.

Peters geeft toe dat de RET de komende weken een pittige klus te wachten staat: "Het aantal gebruikers moet fors omhoog. Dat weten we, maar dat zal ook lukken omdat de invoering van de ov-chipkaart nu onherroepelijk is." Hij kondigde ook aan dat de 3000 medewerkers van de RET een training zullen krijgen in het gebruik van de kaart. Zij zullen massaal aanwezig zijn op de metrostations om reizigers te helpen. De gele strippenkaartautomaten zullen gaan verdwijnen vanaf 1 januari en de strippenkaart is dan alleen nog bij de loketten te koop. De toegangspoortjes zullen vanaf half januari gesloten gaan worden tot op 29 januari het laatste poortje dicht gaat.

De ongeveer 80.000 Rotterdamse studenten zullen eind januari allemaal een ov-chipkaart hebben volgens Peters. De rest van studerend Nederland, waaronder de honderdduizenden die buiten de Maasstad hun studie volgen, zal het pasje later krijgen. Binnen vier tot vijf maanden zou deze operatie voltooid moeten zijn. Ook aan de buspassagiers is gedacht: voor de 2500 dagelijkse reizigers met de bus wordt een speciale overstapkaart geïntroduceerd. Hiermee kan het dubbele opstaptarief worden teruggevraagd bij de RET.

 Met dank aan DJMO voor het herschrijven en submitten