Klink komt horeca niet tegemoet

Cafés die beweren omzetverlies te lijden door het huidige rookverbod hoeven niet op steun van minister Ab Klink (CDA) te rekenen. Klink, minister van Volksgezondheid, laat aan de Tweede Kamer weten dat hij niets ziet in tegemoetkomingen voor horecaondernemers, zelfs niet voor kleine cafés.

De minister heeft onderzoeksbureau TNS NIPO laten onderzoeken wat de gevolgen van het verbod zijn. Het onderzoek is uitgevoerd onder duizend horecabedrijven, daarvan zegt 62 procent omzetverlies te lijden. Opvallend is dat het omzetverlies relatief groter is bij de kleine ondernemer. Volgens de ondernemers is dat logisch, omdat een klein café meestal geen ruimte heeft om een rookruimte in te richten.

Klink gaat ook voor rechtvaardigheid. "Ik vind het oneerlijk en onacceptabel voor middelgrote horecagelegenheden als de kleinere bedrijven wel een financiële tegemoetkoming krijgen en zij niet", zo zegt hij in een verklaring. Tevens vindt hij dat gemeenten soepeler kunnen zijn bij het geven van vergunningen voor het inrichten van rookruimten.