NRC-redacteur huilend bij Wilders

Het is een pikante passage voor mediawatchers in het kerstnummer van HP/De Tijd, dat vanaf vandaag in de schappen van de kiosk ligt. Het weekblad interviewde de alom aanwezige Geert Wilders, net terug van een tournee door Israël, voor een terugblik op het jaar en vroeg hem onder meer naar zijn verhouding met de media. Het integrale antwoord, bij wijze van voorpublicatie:

'Verschrikkelijk, al die journalisten in Nederland. In de Belgische krant De Standaard stond bijvoorbeeld een groot, onderbouwd artikel over hoe de moslimterroristen in de hotels in Mumbai de moslims scheidden van de niet-moslims. Maar de Nederlandse pers negeert dat. De journalisten hier zijn zo dubbelhartig.

'Ik heb daar een persoonlijk voorbeeld van. Ja, misschien moet ik u dat gewoon vertellen. Onlangs schreef een collega van u in een krant een column waarin op scherpe toon werd verklaard dat ik burgers tegen elkaar zou opzetten, haat zou zaaien en bovendien hypocriet zou zijn. De schrijver in kwestie was niet een van de minsten. Maar diezelfde persoon zat drie maanden eerder nog met tranen in zijn ogen bij mij hier op de werkkamer, omdat zijn zoontje bij hem thuis door de politie van zijn bed was gelicht.

'Om zeven uur 's ochtends, de hele straat was afgezet. Die jongen had mij met de dood bedreigd, telefonisch, via het nummer dat hij van zijn vader had. Die journalist smeekte me of ik alsjeblieft de aangifte tegen zijn zoon wilde intrekken. Dat heb ik niet gedaan.

'Diezelfde man maakt mij vervolgens in een column uit voor hypocriet en scheldt me uit voor rotte vis. Ik krijg daar nu nog kippenvel van. Moet ik zijn naam noemen? Ja, ik zal het maar doen. Het gaat om Frank Vermeulen, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad (sinds september dit jaar is Vermeulen redacteur op de redactie Opinie & Debat).'

Volgens goed journalistiek gebruik heeft het weekblad de NRC-redacteur om wederhoor gevraagd. Die liet HP/De Tijd in eerste instantie weten: 'Ik zou nog maar eens goed nadenken voor u de beschuldigingen van de heer Wilders afdrukt'. Nadat hij het interview voor publicatie had gelezen, gaf de NRC-redacteur nog een korte reactie: 'De heer Wilders overdrijft een beetje'.

UPDATE 16:20
Inmiddels heeft de hoofdredactie van het NRC op basis van bovenstaande feiten besloten dat Frank Vermeulen geen politieke columns meer voor de krant mag schrijven.

"De hoofdredactie heeft besloten de politieke column en het PolitBlog van redacteur Frank Vermeulen te beëindigen. Een zaak die begon als een particuliere kwestie tussen hem en een lid van de Tweede Kamer – over wie hij als columnist vrijuit moet kunnen schrijven - is een belemmering geworden voor zijn professionele functioneren. Wij betreuren dit", schrijft de krant.