Guantanamo-gevangenen na zeven jaar thuis

Na zeven jaar gevangenschap in het Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay en zonder dat ooit een proces tegen hen werd gevoerd, arriveerden drie Bosniërs gisteren in Sarajevo. Familieleden kondigden aan dat de kous hiermee niet af is.

"Het zou stom zijn, nergens op slaan, om diegenen die hen daarheen hebben gestuurd, zonder straf weg te laten komen terwijl ze al die jaren hebben vastgezeten", aldus Nadja Dizdarevic, de vrouw van één van de vrijgelaten mannen.

De overdracht van de mannen had plaats nadat een Amerikaanse federale rechter vorige maand de vrijlating van zes Bosniërs van Algerijnse komaf had gelast. De rechter oordeelde dat beschuldigingen tegen de mannen, die onder meer een aanslag zouden hebben willen plegen op de ambassade van de Verenigde Staten in Bosnië, niet werden gestaafd door bewijs.

De drie andere Bosniërs zijn nog niet overgebracht naar Bosnië-Herzegovina. Zij zitten nog vast op de Amerikaanse marinebasis op Cuba, samen met circa 250 andere mensen. Het was de eerste keer dat er onder de opeenvolgende Bush-regeringen gedetineerden van Guantanamo Bay werden vrijgelaten nadat een rechter daartoe had bevolen. De aanstaande president van de VS, Barack Obama, heeft beloofd de gevangenis te gaan sluiten.