Weer meer giften voor goede doelen

De inkomsten uit fondsenwerving van goede doelen zijn vorig jaar weer gestegen. Ten opzichte van 2006 is de gezamelijke opbrengst van 931 goede doelen met 8,6 procent gestegen tot een bedrag van 1,2 miljard euro.

Dat staat in een rapport dat het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) dinsdag presenteert. De 1,2 miljard euro is maar een gedeelte van de inkomsten. Goede doelen ontvangen naast giften ook subsidies. In totaal werd in 2007 2,9 miljard euro uitgegeven aan de doelstellingen.

Bijna 40 procent werd besteed aan internationale hulp, een derde aan welzijnsprojecten, 15 procent aan natuur en milieu en 13 procent voor gezondheidszorg in Nederland.

Onder de tien goededoelenorganisaties met de hoogste baten uit eigen fondsenwervingwaren in 2007 zijn KWF Kankerbestrijding, het Rode Kruis en Unicef. Uit onderzoek van het CBF blijkt dat de organisaties defensief hebben belegd. Ze hebben hun geld grotendeels in obligaties geïnvesteerd.

Op basis van gegevens van de afgelopen 45 jaar concludeert het CBF dat de inkomsten van fondsenwervende instellingen in Nederland gestaag groeien. In tijden van financiële teruggang stagneert deze groei, maar herstelt deze later.