IsraŽl laat 224 Palestijnen vrij

Israël heeft vandaag 224 Palestijnse gevangenen vrijgelaten als een teken van goede wil tegenover de Palestijnse regering van president Mahmoud Abbas. Gevangenen sprongen, zwaaiend met Palestijnse vlaggen, jubelend op en neer op het dak van een van de bussen die hen naar hun vrijheid reed.

De meeste bussen reden van de Israëlische gevangenis Ofer op de Westelijke Jordaanoever naar een nabijgelegen militaire controlepost waar honderden Palestijnen wachtten om een glimp van de vrijgelatenen, allen verbonden aan de Fatah-partij van Abbas, op te vangen. Rond het middaguur passeerde de eerste bus de controlepost.

Triomfantelijke muziek klonk toen de bussen in het zicht kwamen. Veel van de vrijgelatenen droegen vlaggen van Fatah en hadden de kenmerkende zwartwit geblokte Palestijnse sjaals om hun nek. De bussen waren onderweg naar het hoofdkwartier van Abbas in Ramallah, waar een welkom voor de vrijgelatenen was voorbereid.

Aanvankelijk zouden 227 gevangenen worden vrijgelaten, maar de vrijlating van de drie overigen wordt heroverwogen, liet een woordvoerder van de gevangenis weten. Achttien gevangen werden in de Gazastrook vrijgelaten.

Een Israëlische groepering heeft nog geprobeerd de vrijlating tegen te houden, omdat het een gevaar voor Israël zou betekenen. De vrijlating liep al vertraging op, eigenlijk zouden de gevangenen vorige week al vrijkomen, vlak voor de viering van het offerfeest. De Palestijnen zouden volgens Israël echter om een vertraging hebben verzocht, zodat Abbas, vorige week nog op pelgrimstocht naar Mekka, de gevangenen vandaag persoonlijk kon verwelkomen. De Palestijnen ontkennen dit.


Israël laat 224 Palestijnen vrij  (foto: DAG)