Thaise oppositieleider wordt premier

In Thailand heeft het parlement vandaag oppositieleider Abhisit Vejjajiva gekozen tot premier. Hij kreeg 235 stemmen, terwijl zijn rivaal, Pracha Promnok, oud-politiechef en bondgenoot van de afgezette premier Thaksin Shinawatra, 198 stemmen kreeg.

Met de stemming is een eind gemaakt aan de maandenlange protesten tegen de vorige regering. Tegenstanders van Thaksin bezetten uiteindelijk vorige maand de twee vliegvelden van Bangkok. De democraten hebben met het aantreden van de nieuwe premier hun zin gekregen.

Tijdens de stemming protesteerden enkele honderden aanhangers van Thakzin bij het parlementsgebouw. "Wij zullen dit niet accepteren. Hij (Abhisit) heeft de verkiezingen niet gewonnen", aldus aanvoerder Sukhum Wongprasit. "We zullen de poorten van het parlementsgebouw blokkeren, zodat ze niet naar buiten kunnen." De poorten werden van binnenuit afgesloten door de politie, zodat de woedende demonstranten het gebouw niet binnen konden stormen.

Na de verkiezing bedankte Abhisit de parlementsleden en het publiek, maar hij zei dat hij geen politieke uitspraken wil doen voor zijn benoeming officieel goedgekeurd is door koning Bhumibol Adulydej.  

Met dank aan M0DERATOR voor de vertaalde submit.