Bush waarschuwt voor lange strijd in Afghanistan

De Amerikaanse president George Bush heeft vandaag in Afghanistan gewaarschuwd voor de "lange strijd" die het door oorlog verscheurde land nog wacht. "Ideologische krachtmetingen kosten tijd", aldus Bush tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai.

Bush bracht een verrassingsbezoek aan Afghanistan, waar Amerikaanse troepen actief zijn sinds 2001. Destijds werd het extreem islamitische Taliban-bewind omvergeworpen naar aanleiding van de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

Bush wordt op 20 januari opgevolgd door de Democraat Barack Obama en dook dit weekeinde al op in Irak voor een afscheidsbezoek. Maandagmorgen vroeg landde Bush in het donker en met vrijwel alle lichten van het regeringsvliegtuig Air Force One gedoofd, op de luchtmachtbasis bij Kabul. Daar sprak hij Amerikaanse militairen toe.

Vervolgens vertrok hij voor een onderhoud met Karzai. Bush erkende dat er nog een moeilijke tijd aankomt voor de Afghaanse autoriteiten en voor de circa 70.000 militairen van de internationale troepenmacht in Afghanistan. Tegelijkertijd wees hij erop dat de omstandigheden in Afghanistan vandaag de dag een stuk beter zijn dan ze waren in 2001.

Dit jaar is het bloedigste tot nog toe voor de internationale troepenmacht. David McKiernan, de belangrijkste VS-commandant in Afghanistan, heeft gevraagd om 20.000 extra Amerikaanse militairen om het verzet te breken.

Bush verzekerde Karzai dat de Amerikanen hem blijven steunen in de strijd tegen de Taliban en andere extremistische verzetsgroepen.

Bush  (foto: ANP)