Megafraude Madoff eist wereldwijd slachtoffers

De megafraude door de Amerikaanse belegger Bernard Madoff lijkt wereldwijd slachtoffers te eisen. Madoff tilde beleggers in zijn bedrijf voor ruim 50 miljard dollar op door een piramidespelachtige zwendel. Het is een van de grootste fraudezaken ooit.

In de Verenigde Staten zijn verscheidene instellingen en prominente investeerders het schip ingegaan met beleggingen bij Madoff. De grootste slachtoffers zijn de hedgefondsen Fairfield Sentry met 7,3 miljard dollar en Kingate Global Fund met 2,8 miljard dollar aan beleggingen bij Madoff.

De eigenaar van de New Yorkse honkbalclub New York Mets, Fred Wilpon, is eveneens gedupeerd, net als de voormalige eigenaar van het American Football-team Philadelphia Eagles Norman Braman, aldus The Wall Street Journal. Ook Erza Merkin, voorzitter van de financieringstak van General Motors (GMAC), zou zijn geraakt door de megafraude.

In Europa lijken de Franse bank BNP Paribas en de Zwitserse Neue Privat Bank gedupeerd te zijn. Ook in Spanje zijn waarschijnlijk investeerders opgelicht door Madoff. Volgens Spaanse media zou meer dan 3 miljard dollar aan beleggingen bij Madoff door Santander in rook zijn opgegaan en ging ongeveer 600 miljoen dollar van de fondsbeheerder M&B Capital verloren. In Japan zou de effectenhandelaar Nomura zijn geraakt.

De 70-jarige Madoff zou de fraude hebben gepleegd via een Ponzi-piramidespel. Madoff gaf de zwendel toe toe aan enkele medewerkers en zijn zonen, die bij zijn bedrijf werken. Die hebben hem vervolgens aangegeven bij de autoriteiten.

Madoff werd donderdag gearresteerd, maar is inmiddels vrij op 10 miljoen dollar borg. Hij wordt verdacht van beleggingsfraude en kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en een boete van 5 miljoen dollar.