Postbank boycot coffeeshops

Coffee-shophouders en sekshuizen in Nederland zijn niet meer welkom bij de Postbank. De bank gaat namelijk alle bankrekeningen opzeggen van coffee-shophouders. Postbank, dat volgend jaar op gaat in de ING, vindt dat de hasjhandel niet past in het beleid van de bank.

Nederland heeft 730 coffeeshops die een rekening bij de Postbank hebben; zij mogen alleen blijven als ze beschikken over een geldige vergunning. De bank vermoedt namelijk dat het aantal cannabisverkopers onder het cliëntenbestand oververtegenwoordigd is. Veel coffee-shophouders kwamen bij de Postbank terecht omdat daar heel eenvoudig een rekening kon worden geopend, lekker ouderwets op het postkantoor.

"We voeren een exitbeleid. Het houden van een coffeeshop strookt niet met de wet- en regelgeving in dit land. Dat staat los van gemeenten die het gedogen. Dat wil nog niet zeggen dat het wettelijk mag. Daarbij past niet dat wij coffeeshops faciliteren door een bankrekening te verstrekken. Als wij erachter komen dat een klant een coffeeshophouder is, bijvoorbeeld doordat wij zien wat er op de rekening gebeurt, dan nemen wij afscheid van die klant", aldus woordvoerder Kees Verhagen van de bank met de blauwe leeuw.

Een coffee-shophouder noemt de actie van de Postbank "extreem hypocriet". De man, eigenaar van twee coffeeshops en woordvoerder van de bond van cannabisdetaillisten, is al 35 jaar klant bij de bank. "We kunnen dit beleid niet aanvechten bij de rechter, want het staat een bank vrij dit te doen. Maar als het ze geld gaat kosten, valt het plotseling mee met het moraalridderschap van de banken. Want de geldleningen en hypotheken worden namelijk niet opgezegd", aldus Michael Veiling.