Verkoop Fortis België bevroren

De soap rond de Belgische bank Fortis is nog niet ten einde. Een advocaat die zo'n 2.000 kleine Belgische Fortis-aandeelhouders vertegenwoordigt heeft vandaag in beroep voor een Belgische rechtbank gelijk gekregen: de verkoop van de Belgische Fortis-tak aan het Franse BNP Paribas wordt voor ten minste 65 dagen opgeschort.

Het verhaal rond Fortis zorgt in België, net als in Nederland, al weken voor headlines in de kranten. In België beschuldigen aandeelhouders de Belgische regering er onder andere van de verkoop aan het Franse BNP Paribas goedgekeurd te hebben zonder daarbij de mening van de aandeelhouders zelf gevraagd te hebben, wat wettelijk verplicht is. Bovendien zou de Belgische regering in het geheim nog met extra miljoenen over de brug zijn gekomen om de verkoop te bespoedigen.

Een Belgische rechter oordeelde eerder dat de regering geen andere keuze had. Dat wordt nu door de beslissing van de rechter in hoger beroep in twijfel getrokken.

Fortis is een bank die in België (onder verschillende namen) al meer dan een eeuw bestaat. De kwestie ligt in België dan ook extra gevoelig. Eerder deze maand werd het Fortis-bestuur tijdens een bijzondere algemene vergadering in Brussel door de  aandeelhouders uitgejouwd en beschimpt. De gemoederen liepen er hoog op: bestuursleden van de bank hadden tranen in de ogen, en sommige aandeelhouders moesten tijdens de vergadering door de beveiliging uit de zaal verwijderd worden.