Ministers willen drie korpsen opheffen

Als het aan de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) ligt, worden drie politiekorpsen opgeheven. Door deze wijziging zou het aantal regiokorpsen van 25 naar 22 gaan. De korpsen Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Zeeland zouden opgeheven moeten worden adviseren zij.

De kleinste korpsen zouden moeten fuseren met de omliggende korpsen. Hoe de nieuwe regio's eruit komen te zien na de veranderingen is nog niet bekend. Binnen de politieorganisatie wordt verwacht dat er meer samenvoegingen zullen komen als deze drie korpsen daadwerkelijk opgeheven worden. Een nationale politie wordt vervolgens niet waarschijnlijk geacht door ingewijden.

Reorganisatie politie

De ministers doen het voorstel als onderdeel van een groter pakket maatregelen voor de reorganisatie van de politie. Door de maatregelen zou de politie efficiënter moeten gaan werken en kunnen er volgens de ministers meer agenten op straat zijn. Ook zouden er honderden miljoenen euro's bespaard kunnen worden als de bedrijfsvoering binnen de politie beter verloopt.

Centrale politiedienst 

Naast opheffing van de drie regio's is ook de instelling van één centrale politiedienst onderdeel van het maatregelenpakket. Deze dienst zou taken als automatisering, salarisadministratie en inkoop overnemen van de regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten. Ook krijgt de centrale dienst zeggenschap over de middelen. Deze bevoegdheid ligt momenteel bij de korpsbeheerders (de burgemeesters).

Door centralisatie van een aantal politietaken zou de samenwerking tussen de korpsen bovendien verbeteren en zou ook de kwaliteit van het politiewerk verbeteren, aldus de bewindslieden. Bij de nieuwe dienst zouden vele honderden mensen komen te werken.

Raad van Commissarissen tegen het voorstel 

Burgemeester Schouwenaar, korpsbeheerder van het Zeeuwse korps, heeft al laten weten de opheffing van zijn korps onacceptabel te vinden. Ook de Raad van Commissarissen heeft gisteren in een brief aan de ministers laten weten dat zij tegen de voornemens zijn. Zij laten weten te vrezen voor een 'rommelig bestel'. Ook waarschuwen de 26 korpschefs dat er een administratieve lastenverzwaring komt als de ministeriële plannen doorgevoerd worden. Ook zou de flexibiliteit en de slagkracht van de politie door de voorgenomen maatregelen afnemen.

Dit weekeinde zullen de ministers met de korpsbeheerders over het voorstel overleggen.