Vijftien jaar cel voor neerschieten rechercheur

Voor het neerschieten van een rechercheur in Apeldoorn heeft de rechtbank in Zutphen de 58-jarige Jovica T. vandaag vijftien jaar cel opgelegd. De rechercheur overleefde de schietpartij op 23 juli vorig jaar ternauwernood. De rechtbank veroordeelde T. voor poging tot moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) had ruim 26,5 jaar cel geëist tegen T. De illegaal in Nederland verblijvende Serviër liep de politieman bij toeval in een winkelcentrum tegen het lijf. De rechercheur herkende hem van een aanhouding in 2005 en sprak T. aan, waarop deze hem beschoot.

Na de schietpartij sloeg T. op de vlucht. Vijf dagen later bedreigde hij twee medewerkers van een winkel in Zwolle met een pistool, nadat hij daar een hoofdtelefoon zou hebben gestolen. De rechtbank achtte deze twee bedreigingen ook bewezen.

De voorzitter van de rechtbank Zutphen noemde T. 'een gevaar voor de samenleving'. Hij liep rond met een doorgeladen, semi-automatisch vuurwapen en schroomde niet deze te gebruiken. "Het feit dat deze geweldsdelicten onder winkeltijd in twee winkelcentra plaatshadden, heeft ervoor gezorgd dat veel personen hiervan getuige zijn geweest. Dit heeft veel beroering veroorzaakt." Ook het feit dat hij een politieman - een hoeder van de rechtsorde - neerschoot, rekent de rechtbank hem zwaar aan.