'Maatregelen huizenmarkt vereist'

Diverse organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, De koepel van woningcorporaties Aedes en de Woonbond voor huurders, trekken aan de bel bij minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie. In een brandbrief stellen zij dat het kabinet dringend maatregelen moet nemen om de huizenmarkt weer op gang te brengen.

De organisaties die allen actief betrokken zijn bij de woningmarkt, vrezen voor grote schade op de lange termijn als gevolg van het snel zakkende aantal verkochte woningen. De prijzen van nieuwe huizen staan daardoor onder druk en een totale stop van woningbouw is ook niet ondenkbaar volgens de organisaties. "Dat heeft voor de hele economie verstrekkende gevolgen."

De betrokken partijen zeggen dat Van der Laan de huidige situatie onderschat en zich baseert op oude cijfers. "Hij voelt de hitte van de woningmarkt niet. De situatie vraagt om hele snelle en sterke ingrepen van de overheid." De overheid zou een rol bij de financiering van nieuwbouwprojecten moeten spelen.

Gisteren werd in de Tweede Kamer een motie van de VVD aangenomen voor het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De terugbetaling aan geldverstrekkers van hypotheken tot 350.000 euro wordt nu gegarandeerd.