Seksbedrijven zonder vergunning strafbaar

Alle seksbedrijven moeten in de toekomst een vergunning hebben. Zelfstandige hoeren moeten zich registreren. Klanten die een prostituee zonder geldige vergunning bezoeken worden strafbaar. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Het kabinet wil zo illegale prostitutie tegengaan. Voor de klant moet duidelijker worden of hij een legale of illegale hoer bezoekt.

Het bezoeken van een illegale prostituee wordt strafbaar omdat dat volgens het kabinet uitbuiting in stand houdt. Bij illegale hoeren is de kans dat het om slachtoffers van mensenhandel gaat ook groter.

Gemeenten kunnen besluiten geen prostitutie binnen de gemeentegrenzen toe te staan. Ze moeten daar volgens de ministers wel goede redenen voor hebben die verband houden met de veiligheid of de gezondheid.

In augustus concludeerde de Nationale Recherche nog dat vijftig tot negentig procent van alle raamprostituees haar werk onder dwang verricht. De pooiers die hen dwingen worden nauwelijks vervolgd, mede doordat slachtoffers nauwelijks aangifte doen. De recherche concludeerde dat het huidige beleid om onvrijwillige prostitutie tegen te gaan niet voldoet.

Het wetsvoorstel wordt eerst voor advies opgestuurd naar onder meer gemeenten, politie, belangenorganisaties van prostituees en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Daarna komt het voorstel aan de orde in de ministerraad. Als de ministerraad instemt, volgt advies van de Raad van State. Daarna kan de Tweede Kamer zich over het voorstel uitspreken.