Cijfers over Telegraaf.nl teruggetrokken

Het bezoek aan de website van de Telegraaf is explosief gestegen. Althans, dat bleek uit de meest recente cijfers van de Sichting Internetreclame (STIR). Die publiceert regelmatig bezoekerscijfers over websites. Uit gegevens over oktober bleek dat het bereik van 21,4 naar 38,6 procent was gegaan. Dat zouden twee miljoen nieuwe bezoekers zijn. Maar de STIR trekt de cijfers nu terug.

Bij NU.nl waren ze boos over de cijfers. Want die site verloor de nummer 1 positie. "We blijven sprakeloos en met opgetrokken wenkbrauwen achter", zo zei hoofdredacteur Laurens Verhagen. Hij kon niet geloven dat de gegevens klopten.

En nu krijgt hij gelijk. STIR heeft de metingen nader bekeken en constateert "dat er technisch toch onvolkomenheden zitten in het domein van telegraaf.nl". Er komen nu nieuwe cijfers zonder Telegraaf.nl daarbij. In een reactie zegt STIR scherper te gaan toezien op codering van websites die het meet. "In de toekomst zullen we bij twijfel of grote afwijkingen de uitlevering van de data tegenhouden", zegt Peter Wiegman van STIR.