'Nederland beste in ontwikkelingssamenwerking'

Nederland staat wereldwijd aan de top als het gaat om kwaliteit van ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft directeur van het Centre for Global Development (CGD) Nancy Birdsall vandaag gezegd bij de overhandiging van de 'Commitment to Development Index 2008' aan minister Bert Koenders (PvdA). De ranglijst werd vorige week al onthuld.

Nederland scoort volgens onderzoek van CDG van 22 rijke landen het best op zeven terreinen die van belang zijn voor ontwikkelingslanden, zoals handel, investeringen en migratie. Zo wordt de samenwerking met het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden in positieve zin beoordeeld. Birdsall zegt dat de Nederlandse hulp voornamelijk naar arme landen gaat die een redelijke mate van goed bestuur hebben en waar weinig corruptie is.

Toch zijn er in het rapport ook een aantal punten van kritiek op Nederland. Zo studeert een relatief gering aantal studenten uit ontwikkelingslanden in Nederland, zijn de invoerrechten op landbouwproducten hoog en kent dit land een hoge uitstoot van broeikasgassen.

Koenders is blij met het rapport. "We zijn op de goede weg. Ik zal de resultaten gebruiken bij de uitvoering van mijn moderniseringsagenda."