Pelgrims op hadj nu bij Mekka op berg Arafat

Circa drie miljoen moslims zijn in Mekka begonnen aan de beklimming van de berg Arafat. Twee miljoen van hen komen van buiten Saoedi-Arabië.

Honderdduizend veiligheidsmensen zijn ingezet om de pelgrims bij de traditionele hadj te begeleiden en om te voorkomen dat zij elkaar onder de voet lopen. Daarnaast zijn er diverse eerstehulpposten ingericht voor bedevaartgangers die desondanks toch verwondingen oplopen.

De pelgrims zullen de komende dagen doortrekken naar Mina, een vallei buiten de stad. In deze vallei zal het offerfeest gehouden worden, welke afgesloten zal worden door een ritueel waarbij de pelgrims stenen zullen gooien naar pilaren die symbool staan voor de duivel. In het verleden zijn bij dit ritueel vele mensen onder de voet gelopen.

Om incidenten bij het ritueel zo veel mogelijk te voorkomen zijn de pilaren waarop de moslims richten vergroot en zijn er extra bruggen aangelegd. In het verleden vielen bij de hadj honderden doden. Vorig jaar lukte het voor het eerst in tijden om de situatie onder controle te houden.