Minder politievrijwilligers, meer volunteers

Het aantal politievrijwilligers neemt geleidelijk aan af. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat veel korpsen minder werven, omdat ze meer met zogenoemde volunteers aan de slag gaan. Dat zegt een woordvoerder van de Landelijke Organisatie van Politie Vrijwilligers (LOPV) vandaag.

Het aantal politievrijwilligers bedraagt voor heel Nederland momenteel ongeveer achttienhonderd. Volgens de woordvoerder waren dat er een paar jaar geleden nog zo'n tweeduizend. Hoeveel volunteers er zijn, weet hij niet precies. "Dat is onduidelijk. Het is ook nog een vrij nieuw fenomeen."

De volunteers gaan niet zoals politiemedewerkers de straat op, maar voeren bijvoorbeeld baliewerkzaamheden uit. Met hun werk willen zij een bijdrage leveren aan de veiligheid. "Vanuit die invalshoek zetten de politievrijwilligers zich ook in."

Behalve dat veel korpsen minder werven, is ook de onaantrekkelijkheid van het politievrijwilligerswerk een oorzaak van de afname. "Tot voor kort konden ze in veel regio's in hooguit de rang van surveillant aan de slag. Dat is de laagste politierang", aldus de woordvoerder. "Surveillanten mogen bijvoorbeeld geen wapen dragen. Als politievrijwilligers meer perspectief wordt geboden, wordt het werk aantrekkelijker voor mensen."

Ook duurt de opleiding lang. "Politievrijwilligers moeten voldoen aan dezelfde opleidingseisen als gewone agenten. Die opleiding duurt ongeveer drie jaar en dat vormt een stevige barrière. Momenteel zijn we dan ook aan het kijken of die opleiding niet sneller kan."


Minder politievrijwilligers, meer volunteers  (foto: DAG)