Honderden kinderen zitten onschuldig in gevangenis

Ruim achthonderd kinderen verblijven in Nederland in de gevangenis zonder dat ze veroordeeld zijn voor een strafbaar feit. Er is vanwege de lange wachtlijsten geen plaats voor hen in een kliniek. Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer spreekt in het Ikon-programma Spraakmakende Zaken, dat vanavond wordt uitgezonden, van een 'schandelijke zaak'. "Ik schaam me voor Nederland", zegt hij.

Volgens Brenninkmeijer is het opsluiten van onschuldige kinderen in de gevangenis in strijd met de rechten van de mens. Vier jaar geleden werd het probleem ook al door de ombudsman aangekaart. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) kondigde bij zijn aantreden aan dat hij de capaciteit van gesloten klinieken wilde uitbreiden, maar volgens Brenninkmeijer is hier tot op heden nog onvoldoende aan gedaan. Volgens hem duurt het in het huidige tempo nog tot 2010 voor er voldoende plaats is in klinieken.

Dit is veel te laat, betoogt de Nationale ombudsman. "Mijn geduld was al op toen minister Rouvoet aantrad", zegt hij. Hij vindt dat de minister onmiddellijk op zoek moet naar een tussenoplossing voor de kinderen die onschuldig opgesloten zitten, meestal zonder enige vorm van therapeutische hulp. "Als dit bij volwassenen zou gebeuren, zou het land te klein zijn", aldus Brenninkmeijer.