Alarm in Pakistan na 'Indiaas' telefoontje

President Zardari van Pakistan heeft zijn troepen in opperste staat van paraatheid gebracht na een telefoontje van iemand die zich voordeed als de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. 'Minister Mukherjee' eiste actie van Pakistan naar aanleiding van de aanslagen in Mumbai. Als er niets zou gebeuren, zou India Pakistan aanvallen. Het leger aan de grens met India hield daarop elke Indiase beweging nauwgezet in de gaten om eventueel direct te kunnen reageren.

De beller probeerde daarna de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, aan de telefoon te krijgen. Dit mislukte omdat haar medewerkers het niet vertrouwden. Rice werd vervolgens gebeld door Zardari, waarop zij belde met de echte minister Mukherjee van India, die zei nooit een dergelijk telefoontje te hebben gepleegd.

De VS is uiterst bezorgd dat deze actie kan leiden tot een oorlog tussen India en Pakistan. Beide kernmachten zijn al tientallen jaren met elkaar in conflicht over Kasjmir, een gebied op de grens van India, Pakistan en China.