Gehandicapte vrijgesproken van gooien stenen

Een 58-jarige verstandelijk gehandicapte man die werd verdacht van het gooien van onder meer stenen vanaf een viaduct op de A28, is vrijgesproken. Hij zei eerst voorwerpen te hebben gegooid maar zei later dat hij het verhaal had verzonnen zodat hij niet meer terug hoefde naar een instelling. Hij zei zich daar ongelukkig te voelen.

In december vorig jaar werd gemeld dat een man op het viaduct bij Huis ter Heide stond met stenen in zijn hand. Getuigen zeiden dat de man op hen was komen aflopen met de mededeling dat hij was ontsnapt uit een inrichting en dat hij voorwerpen van het viaduct ging gooien. Hij vroeg ze de politie te bellen omdat hij niet terug wilde naar de inrichting. De getuigen hebben niet gezien dat hij iets naar beneden gooide.

De man vertelde de politie echter dat hij meerdere dingen van het viaduct op de snelweg had gegooid en dat hij daarop glasgerinkel had gehoord. Hij zou onder meer bakstenen, een metalen dranghek en een boomstam van anderhalve meter lang hebben gegooid. Enkele dagen eerder had hij naar eigen zeggen ook een steen gegooid die door de voorruit van een auto zou zijn gegaan.

De rechtbank oordeelde vrijdag dat de bekentenissen die de man heeft gedaan niet betrouwbaar zijn en dat een belangrijk deel van zijn verklaringen 'aantoonbaar onjuist zijn'. Omdat niet bewezen kan worden dat voorwerpen naar beneden zijn gegooid houdt de rechtbank het erbij dat de man het verhaal inderdaad heeft verzonnen.