Klokkenluider Bos gaat vrijuit om handelwijze OM

Het Openbaar Ministerie is vandaag niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen klokkenluider Ad Bos. Die wendde zich in 1999 zelf tot justitie om de bouwfraude uit de doeken te doen. Volgens het gerechtshof wekte justitie toen de schijn dat Bos niet zou worden vervolgd maar gebeurde dat later toch. Het gerechtshof stelt dat Bos een eerlijk proces is onthouden.

Bos, voormalig leidinggevende van bouwbedrijf Koop Tjuchem, bracht een schaduwboekhouding naar buiten van zijn bedrijf, waaruit bleek dat op grote schaal prijsafspraken met andere bouwbedrijven werden gemaakt. Daardoor werd de prijs kunstmatig hoog gehouden.

Bos werd vervolgd omdat hij een ambtenaar zou hebben omgekocht met een golfreis naar Zwitserland en bezoekjes aan de Amsterdamse seksclub Yab Yum. De rechtbank stelde in 2005 dat Bos dit daadwerkelijk had gedaan, maar legde hem geen straf op omdat hij de bouwfraude in de openbaarheid had gebracht. Het OM ging daartegen in beroep en eiste in juni een maand voorwaardelijke celstraf.