170.000 bezwaarden Elektronisch Patiëntendossier

Ongeveer 170.000 mensen hebben tot nu toe toestemming geweigerd voor uitwisseling van hun medische gegevens via het Elektronisch Patiëntendossier. Een woordvoerder van het ministerie van VWS heeft vandaag een bericht hierover van BNR Nieuwsradio bevestigd.

De 170.000 mensen vormen ongeveer 1 procent van de bevolking. Het ministerie was ervan uitgegaan dat ongeveer 1 á 2 procent van de Nederlanders zou weigeren om mee te werken aan het nieuwe centrale medische dossier dat per patiënt wordt opgesteld.

De overheid hoopt met het nieuwe systeem de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Als mensen nu bij een andere arts belanden dan hun eigen dokter, weten die vervangers vaak niets van de medische geschiedenis van hun cliënt. Het centrale dossier moet daaraan een eind maken.

Het Elektronisch Patiëntendossier wordt geleidelijk ingevoerd. Voor november volgend jaar moeten huisartsen, medisch specialisten en apothekers hun patiëntgegevens centraal hebben aangemeld. Daarna kan het systeem verder worden uitgebreid. Bezwaar maken kan nog tot 15 december.