'Mugabe moet opstappen'

Als het aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice ligt, moet Robert Mugabe ontslag nemen als president van Zimbabwe. Dat zei Rice vandaag in Kopenhagen. Zimbabwe, dat al jaren gebukt gaat onder hyperinflatie en politieke onrust, wordt momenteel ook nog eens getroffen door een ernstige cholera-epidemie.

"Het is meer dan tijd dat Robert Mugabe vertrekt, dat is nu duidelijk," zei Rice. "De verkiezingen waren een schertsvertoning, de machtsdeling is een schertsvertoning. Daarvoor betalen we nu de humanitaire tol." Rice doelt met die laatste uitspraak op de huidige cholera-epidemie in Zimbabwe, waarbij volgens de Verenigde Naties tot nu toe 570 mensen om het leven zijn gekomen - andere bronnen spreken van zeker 1.000 doden. Minstens 12.000 mensen zouden besmet zijn.

Volgens deskundigen zijn de epidemie en het hoge aantal slachtoffers het rechtstreekse gevolg van de economische instorting van Zimbabwe onder Mugabe. Het land heeft de hoogste inflatie ter wereld. Veel rioolleidingen zijn gebroken, waardoor bacteriën zich in regenperiodes overal verspreiden. Er is gebrek aan voedsel, schoon drinkwater en faciliteiten om water te zuiveren.

Zimbabwe riep gisteren naar aanleiding van de epidemie de noodtoestand in het land uit en vroeg de internationale gemeenschap om hulp. De cholera-epidemie is echter niet het enige probleem waar het land mee te kampen heeft. Deze week waren er in het land verschillende opstootjes en rellen. Zo kwamen onder andere verplegend personeel, vakbondsleden en zelfs militairen in opstand. De chaos in het land lijkt daarmee compleet.