'A'dam zet lokoma's in tegen agressie'

Na de lokfiets, lokvrachtwagen en lokwoning, wil de VVD in de gemeente Amsterdam binnenkort 'lokoma's' inzetten. Deze oma's zijn in feite verklede politieagentes, die in geval van agressie direct kunnen optreden door de belager te arresteren.

De VVD acht de inzet van de lokoma's noodzakelijk, omdat het aantal delichten tegen senioren toeneemt. De directe aanleiding is de beroving van een 100-jarige vrouw in Buitenveldert. "Dergelijke misdrijven zijn walgelijk en hebben een enorme inpact op de slachtoffers en de maatschappij", zo licht de VVD toe.

Naast het voorstel voor lokoma's, doet de VVD nog een aantal voorstellen om de veiligheid van senioren te vergroten. Gedacht wordt aan pinautomaten in de bejaardenhuizen, noodkastjes waarmee direct alarm kan worden geslagen en de toegangswegen naar zorg- en verpleeghuizen beter verlichten.

"De Rabobank is al actief om automaten in tehuizen te plaatsen en er zijn ook formules bekend dat bankmedewerkers naar de ouderen toe gaan om geld af te leveren", aldus de Algemene Bond voor Ouderen. "Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we het nog moeten hebben over betere verlichting en veilige pinplaatsen bij bejaardenhuizen