Regels blauwtong versoepeld om offerfeest

De regels voor het vervoer van slachtvee worden versoepeld wegens het islamitische offerfeest. In Duitsland is wegens het feest een grote vraag naar slachtvee. Minister van Landbouw Gerda Verburg heeft in overleg met Duitsland de regels vanaf gisteravond aangepast.

Vee uit Nederlandse insluitingsgebieden mag nu ook naar gebieden in Duitsland buiten het beperkingsgebied worden gebracht. Duitsland stelt wel voorwaarden aan de transporten. Zo mogen die alleen naar speciaal aangewezen slachthuizen en is er extra controle onderweg.

Volgens de minister is het onder de gestelde voorwaarden verantwoord om dieren te vervoeren. De wijziging heeft ook geen gevolgen voor de administratieve lasten van veehouders en slachthuizen.

Vooral schapen kunnen erg ziek worden van blauwtong, dat sinds 2006 in Nederland voorkomt. Besmette dieren krijgen hoge koorts en ontstekingen aan de mond en tong, die blauw wordt. Ook geiten en runderen zijn gevoelig voor de ziekte. Vorig jaar werden 6472 uitbraken geconstateerd, een jaar eerder waren dat er 456. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.


Regels blauwtong versoepeld om offerfeest  (foto: DAG)