Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (4/12)

SC Heerenveen is uitgeschakeld in het UEFA Cup-toernooi. Op eigen veld verloor de Friese ploeg met 1-2 van Sporting Clube de Braga, waardoor de laatste wedstrijd tegen Portsmouth er niet meer toe doet. Voor Heerenveen scoorde Sibon, terwijl voor de Portugezen Rentería en Aguiar doel troffen.

SC Heerenveen begon de wedstrijd tegen Sporting Clube de Braga goed en zette de Portugese club al snel vast. Tot echte kansen leidde dit in het begin niet, omdat Braga compact speelde. Na zes minuten in de wedstrijd kreeg Heerenveen dan toch de eerste mogelijkheid, maar Beerens wist in het strafschopgebied Sibon niet te bereiken. Daarna beten de Portugezen iets meer van zich af en zorgde Rentería er voor dat SC Heerenveen-doelman Steppe voor het eerst in actie moest komen. Uit de tegenstoot schoot Beerens nog wel bijna raak.

Na 18 minuten spelen werd Pranjic op de rand van de zestien meter onderuit gegleden, waarna Heerenveen een vrije trap kreeg. Sibon wist wel raad hiermee en schoot de bal onberispelijk in de verre hoek, 1-0 voor SC Heerenveen. Daarna ontstond er wat ruimte op het veld en bijna wist Grindheim er van te profiteren. Hij kon de bal echter net niet beroeren, waarna Eduardo de bal makkelijk op kon rapen. Even later schoot Matheus aan de andere kant tegen de paal. Daarna was er een tegenvaller voor Heerenveen met het uitvallen van Väyrynen, hij werd vervangen door Paulo Henrique.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Heerenveen nog enkele kansjes, maar het was Braga dat scoorde. Na een voorzet van de zijkant kroop Rentería na 35 minuten voor Popov en kopte de 1-1 binnen. Daarna golfde het spel op en neer, waarbij de Portugezen in het foutenfestival de bovenliggende partij waren. Toch wist Heerenveen via Beerens een kans te krijgen, maar hij gaf voor in plaats van zelf te schieten. Ook de Portugezen verloren voor rust nog een speler. Matheus moest vervangen worden door Peixoto.

Het begin van de tweede helft was voor Heerenveen. Sibon schoot een vrije trap hoog over en een schot van Grindheim ging net over. Toch waren het de Portugezen die scoorden. Švec maakte een overtreding op 20 meter van het eigen doel, waarna Aguiar de vrije trap via de rug van Steppe binnenschoot, 1-2. Ondanks dat Heerenveen aan moest vallen om nog kans te hebben op een vervolg in de UEFA Cup was het toch Braga dat het gevaarlijkst was. Panjic ging door zijn enkel en moest van het veld gedragen worden.

Terwijl Heerenveen met 10 man speelde, kreeg het via Paulo Henrique een grote kans om gelijk te komen, maar hij schoot oog in oog met de keeper voorlangs. Ondanks de fouten die er gemaakt werden, probeerden de Friezen toch de Portugezen onder druk te zetten. Tot echte grote kansen leidde dit niet meer, al produceerde Smárason nog een goede kopbal, die door Eduardo overgetikt moest worden. In blessuretijd kreeg Grindheim nog een kans, maar hij trof de voet van de keeper. Aan de andere kant was Braga nog enkele keren gevaarlijk, maar het bleef 1-2.

Karakteristieken

SC Heerenveen - Sporting Clube de Braga 1-2
19’ Sibon 1-0
35’ Rentería 1-1
56’ Aguiar 1-2

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Stuchlik (Oos)
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart: Švec (SC Heerenveen), Rentería (Sporting Clube de Braga)

Opstellingen

SC Heerenveen: Steppe, Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag, Popov, Grindheim, Švec, Väyrynen (Paulo Henrique/28), Pranjić (Smárason/70), Sibon (Elyounoussi/80), Beerens

Sporting Clube de Braga: Eduardo, Pereira, Moisés, Evaldo, André Leone, Aguiar, Vandinho, Matheus (Peixoto/41), Rentería (Paulo César/78), Meyong (Frechaut/88), Alan

Andere uitslagen

Groep E

VfL Wolfsburg (GER) - Portsmouth FC (ENG) 3-2
3' Edin D¸eko 1-0
11' Jermain Defoe 1-1
14' Arnold Mvuemba 1-2
23' Christian Gentner 2-2
74' Zvjezdan Misimović 3-2

SC Heerenveen (NED) - Sporting Clube de Braga (POR) 1-2
19' Gerald Sibon 1-0
35' Wason Rentería 1-1
56' Luis Aguiar 1-2

Programma 17 december:

Portsmouth FC (ENG) - SC Heerenveen (NED)

AC Milan (ITA) - VfL Wolfsburg (GER)

Groep F

SK Slavia Praha (CZE) - Hamburger SV (GER) 0-2
30' Ivica Olić 0-1
90+4' Mladen Petrić (Pen) 0-2

Aston Villa FC (ENG) - MŠK ´ilina (SVK) 1-2
16' Vladimír Leitner 0-1
19' Peter Štyvar 0-2
28' Nathan Delfouneso 1-2
79' Vladimír Leitner (´ilina/2x geel)

1Hamburger SV*320164-2
2Aston Villa FC*320164-3
3AFC Ajax*320163-2
4MSK ´ilina#411243-4
5SK Slavia Praha#301210-3

Hamburger SV (GER) - Aston Villa FC (ENG)

AFC Ajax (NED) - SK Slavia Praha (CZE)

Groep G

Valencia CF (ESP) - Club Brugge KV (BEL) 1-1
19' Antolin Alcaraz 0-1
60' Nikola ´igić 1-1

FC København (DEN) - Rosenborg BK (NOR) 1-1
33' Steffen Iversen 0-1
85' Mikael Antonsson 1-1

1AS Saint-Étienne*321077-2
2Valencia CF*312056-2
3Club Brugge KV303032-2
4FC København302123-5
5Rosenborg BK#402221-8

Club Brugge KV (BEL) - FC København (DEN)

AS Saint-Étienne (FRA) - Valencia CF (ESP)

Groep H

KKS Lech Poznań (POL) - Deportivo de La Coruña (ESP) 1-1
2' Diego Colotto 0-1
41' Hernán Rengifo 1-1

AS Nancy-Lorraine (FRA) - PFC CSKA Moskva (RUS) 3-4
5' Monsef Zerka 1-0
23' Vágner Love 1-1
33' Ramón 1-2
62' Vágner Love 1-3
72' Julien Féret 2-3
79' Basile Camerling 3-3
88' Vágner Love 3-4