Inbreker vlucht voor filosofisch geleuter

Een inbreker die dinsdagavond wilde inbreken in een huis in het Belgische Asse, is van een koude kermis thuisgekomen. De inbreker had geen zin in een zware, filosofische preek van de heer des huizes, en sloeg op de vlucht.

Rond half negen 's avonds kwam de 52-jarige Michel Pauwels thuis, en zag dat er enkele lades openstonden. Ineens kwam er een man tevoorschijn, die hem onder bedreiging van een pistool in het Frans dwong op zijn buik te gaan liggen. Hierna moest hij zijn zakken leegmaken en zijn portemonnee met 150 euro aan contanten aan de inbreker overhandigen. Ineens kreeg Pauwels een ingeving.

"Ik begon met de man te praten en vroeg hem waarom hij dit deed. Ik heb een diploma economie en een diploma wijsbegeerte. Ik kan vrij goed babbelen en begon een gesprek met de man om hem te kalmeren", vertelt het slachtoffer. "Hij vroeg waar de waardevolle zaken lagen, maar ik omzeilde die vraag en hij werd wat nerveus."

Inmiddels had de inbreker de kluis gevonden, maar daar had Pauwels al vier jaar lang geen blik meer in geworpen. Daarom vroeg de inbreker om bankpasjes, maar bedacht ineens dat hij zonder pincode niets met de pasjes kon beginnen. "Ik had de indruk dat hij nogal amateuristisch te werk ging."

Hierop liet de wanhopige inbreker het gevulde magazijn van zijn pistool zien. Toch liet de bewoner zich niet bang maken, en vroeg de inbreker of de kleine buit al die moeite wel waard was. De inbreker vertelde een moeilijk leven te leiden, maar wilde verder niet over zijn problemen praten. Wel werd de sfeer iets gemoedelijker. "Hij bood me zelfs één van mijn eigen sigaretten aan en gaf me een stoel. Hij zei me daarna dat hij mij zou moeten neerslaan of dat hij me zou moeten vastbinden, zodat hij veilig zou kunnen vluchten." Om hem gerust te stellen, hield Pauwels zijn handen maar op zijn rug.

De inbreker liet hem verder met rust, maar sommeerde hem wel een half uur te wachten voordat hij iemand om hulp zou vragen. Hij dreigde nog even de telefoon te slopen, maar is zonder het dreigement uit te voeren met de noorderzon vertrokken.