Moordenaar Nigeriaanse heksenkinderen opgepakt

In zuidoost-Nigeria heeft de politie een man gearresteerd die 110 'heksenkinderen' zou hebben vermoord. Bisschop' Sunday Ulup-Aya vertelde een documentaire-filmteam dat hij de kinderen vrijmaakte van bezit door de duivel. Maar na zijn arrestatie heeft hij de politie verteld dat hij alleen de 'heksen' in de kinderen heeft vermoord, niet de kinderen zelf.

Kinderrechtenactivisten zeggen dat kinderen regelmatig worden afgestoten, afschuwelijk verminkt of zelfs vermoord, omdat hun families denken dat het heksen zijn. Zelfbenoemde "pastors" persen families financieel af om de kinderen te verbannen, maar daarvoor is nog niemand vervolgd.

Een woordvoerder van het Child Rights and Rehabilitation Network (CRARN) zegt: "Er zijn hier zo veel mensen die geloven dat kinderen door de duivel bezeten kunnen zijn, dat er zelden actie wordt ondernomen tegen mensen die erop aandringen om kinderen aan gruwelijkheden bloot te stellen." Hij stelt de misstanden al zes jaar aan de kaak, maar pas nu een filmteam uit Groot Brittannië beelden toonde, is er een arrestatie verricht. De staat wijt dat aan 'een gebrek aan documentatie'.

In het huis van de 'bisschop' zijn twee kinderen aangetroffen, maar geen bewijzen dat er kinderen zijn vermoord. Maar er is een filmopname waarop hij het moorden toegeeft. In het verleden zijn "pastors" die beweerden dat ze de duivel konden verdrijven uit kinderen met geweld, wel eens gearresteerd, maar stilletjes weer vrijgelaten door de politie.

Kinderen in de staat Akwa Ibom krijgen de schuld van alle pech die hun familie ten deel valt. Ze worden afgestoten of verkocht aan handelaren, die ze aan het werk zetten als slaaf of prostituee. Anderen worden gewelddadig verbannen. CRARN noemt als voorbeeld een kind bij wie spijkers in het hoofd zijn geslagen. Eerder deze week is een kind binnengebracht bij een reddingscentrum, dat uit een stromende rivier wist te klimmen. "De oom van de jongen had pijnlijke zwellingen in zijn benen. Zijn conclusie was dat het kind een heks moest zijn. Hij sprak een vloek uit over het kind en gooide het jongetje in de rivier."

Met dank aan Elfletterig voor het herschrijven.