Jonge Marokkaanse pieten verdedigen sint

Sinterklaas wordt in lastige Amsterdamse buurten bijgestaan door Marokkaanse zwarte pieten. Dat bevestigt coördinator van de Sinterklaascentrale Amsterdam Leo Nassy donderdag.

De Marokkaanse pieten kunnen lastige straatjongeren in hun eigen taal aanspreken als ze vervelend doen. "Het leukste voor die jongelui is bijvoorbeeld om de baard van sint af te trekken." De maatregel is ongeveer vier jaar geleden ingesteld. "Sinterklaas werd toen gemolesteerd in een winkelcentrum in Osdorp", zegt Nassy. "Dat was voor ons de druppel."

Om een probleemgebied te bezoeken zijn nogal wat maatregelen nodig. "Bepaalde sinterklazen zijn goed geoefend in bepaalde wijken. We gaan niet als er geen beveiligingsmedewerkers worden geregeld. Verder nemen we minimaal vijf pieten mee, en dan zitten er vaak grote jongens tussen."

Een chauffeur waakt bij de wagen van de goedheiligman om te voorkomen dat de ramen worden ingeslagen of de lak wordt bekrast. Ook agenten zijn werkzaam als piet. "En die kunnen 24 uur per dag optreden", benadrukt Nassy. "Het is eigenlijk schandalig dat dit nodig is, maar het is niet anders."

Sinds de inzet van de 16- of 17-jarige Marokkanen zijn er volgens Nassy nauwelijks problemen. "De jongeren schrikken zich lam als hun in hun eigen taal wordt verteld dat ze moeten ophoepelen. Dat verwachten ze niet."

Van een regelrechte strijd tussen Marokkanen en Sinterklaas is geen sprake. "Vaak zijn het Marokkanen zelf die willen dat de sint op bezoek komt. Ook kinderdagverblijven met veel Marokkaanse klanten willen graag dat de sint langskomt."

De sinterklaascentrale gebruikt de inkomsten van andere bezoeken om gratis op bezoek te komen in armere buurten. Vaak zijn dat ook de buurten die de meeste overlast en de hoogste kosten met zich meebrengen, bevestigt Nassy. "Arme kinderen hebben ook recht op een leuk sinterklaasfeest."

Maar niet iedereen neemt de traditie over. De Marokkanen die lastig doen, zijn volgens Nassy jaloers op degenen die wel cadeaus van de kindervriend krijgen.

Niet alleen Marokkanen kunnen trouwens voor overlast zorgen. "In het verleden zijn pieten door donkere mensen in het water gegooid. Ze voelden zich beledigd, terwijl de zwarte kleur gewoon door de roet van de schoorsteen komt, onbegrijpelijk", vindt Nassy, zelf van Joods-Surinaamse afkomst.


Jonge Marokkaanse pieten verdedigen sint  (foto: DAG)
Met dank aan Impulzer voor de submit.