Schaamtevesten rukken op in Engeland

Het project begon deze week op bescheiden schaal in Slough, een stadje ten westen van Londen. Maar binnenkort zal de oplettende burger ze door heel Groot-Brittannië tegenkomen: veroordeelden die gekleed gaan in wat intussen 'schaamtevesten' zijn gedoopt.

Het Britse ministerie van Justitie heeft tienduizend fluorescerende hesjes besteld die gedragen moeten gaan worden door criminelen of overtreders aan wie taakstraffen zijn opgelegd. De oranje vesten, met daarop in paarse letters de tekst 'Community Payback', moeten het publiek duidelijk maken dat het veroordeelden zijn die bij hen in de buurt een stoep aanleggen of graffiti weg schrobben, en geen betaalde krachten van de gemeente.

De regering hoopt op deze manier het aanzien van maatschappelijke dienstverlening te vergroten. Dergelijke straffen worden door de gemiddelde Brit, die veelal voorstander is van zware vergelding, gezien als een softe aanpak.

'De belastingbetaler heeft absoluut het recht te weten welk onbetaald werk voor hem wordt verricht ter compensatie van de fouten van de overtreder', zei de minister van Justitie, Jack Straw. Zijn bijbedoelingen zijn echter evident.

'Als we beter aan het publiek duidelijk kunnen maken dat maatschappelijke straffen effectief en zwaar zijn, zullen rechtbanken het minder vaak noodzakelijk achten om mensen naar de gevangenis te sturen.' De Britse gevangenissen zitten immers bomvol, en Straw probeert - met wisselend succes - op alle mogelijke manieren verlichting te brengen.

Zo heeft een Nederlands bedrijf, De Boer Tenten, intussen honderden tijdelijke cellen gebouwd, bestaande uit tenten en containers. Verder heeft Straw de rechterlijke macht opgeroepen minder celstraffen op te leggen, een inmenging die hem niet in dank werd afgenomen.

Afwachten is of de voorspelling van de vakbond voor reclasseringsambtenaren uitkomt. Die waarschuwt dat de dragers van de hesjes een groot risico lopen te worden aangevallen door het publiek of door jeugdbendes. Tijdens proefprojecten in Londen en Liverpool zou het al zijn misgegaan, maar de regering weerspreekt dit.

Ook mensenrechtengroeperingen hebben bedenkingen, die van 'middeleeuwse' toestanden spreken. De Britse regering heeft echter zoals gebruikelijk onderzoek gedaan onder de bevolking, en claimt dat de 'overgrote meerderheid' de maatregel niet minder dan logisch vindt.


Schaamtevesten rukken op in Engeland  (foto: DAG)