'Justitie België onderzoekt valse draagmoeder'

Justitie in Gent is gisteren een onderzoek gestart naar een Belgische draagmoeder die Nederlandse ouders met een kinderwens heeft opgelicht. Dat meldt actualiteitenprogramma Netwerk gisteren. Uit een item dat vanavond wordt uitgezonden blijkt dat meerdere Nederlanders het schip in zijn gegaan bij de vrouw die duizenden euro's ontvangt, maar nooit zwanger wordt voor de Nederlanders.

Onder de gedupeerden is het echtpaar uit Overijssel dat vorige week in het nieuws kwam nadat ze een baby hadden gekocht in België. Baby Jayden werd in juli geboren. De rechtbank in Zwolle oordeelde vorige week dat Jayden weg moest bij de wensouders en de komende weken bij een gastgezin moet blijven.

In de uitzending van Netwerk is te zien hoe de draagmoeder die het echtpaar oplichtte, andere Nederlandse koppels geld afhandig maakt. Het actualiteitenprogramma liet de beelden zien aan Justitie in België. Woordvoerder Annemie Serlippens liet weten dat de draagmoeder zo snel mogelijk wordt geïdentificeerd en wordt opgespoord. "Het lijkt te gaan om een zeer ernstige vorm van oplichting en misbruik van de goedgelovigheid van mensen met een zeer grote kinderwens."

De draagmoeder liet zich volgens Netwerk meerdere keren tegen betaling bij haar thuis insemineren met zaad van verschillende mannen. De Nederlandse wensouders kregen steeds te horen dat ze niet zwanger raakte, maar één keer zette de vrouw wel een kind op de wereld. Dat verkocht ze aan een vriendin. Wie de biologische vader van het kind is, is onbekend.

Uit onderzoek van Netwerk blijkt dat veel Belgische vrouwen zich op internet aanbieden als draagmoeder. Vooral Nederlandse paren met een kinderwens zouden zich bij hen melden. Er dook ook een Belgisch stel op dat hun nog ongeboren kind op internet aanbood. Verschillende Nederlanders zouden al hebben gereageerd. Naar dit geval doet justitie in het Belgische Oudenaarde onderzoek.