Joustra: terreurdreiging Nederland op toppunt

De terreurdreiging in Nederland is momenteel groter dan ooit. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra in een interview in de Volkskrant. Volgens de eind deze maand vertrekkende NCTb hebben internationaal opererende Jihadisten Nederland in het vizier.

Met name de film Fitna van PVV-leider Geert Wilders heeft volgens Joustra kwaad bloed gezet onder moslimfundamentalisten, maar waar de dreiging concreet uit bestaat wil hij niet zeggen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat op Arabische jihadsites aanslagen in Nederland worden aangemoedigd in relatie tot Wilders.

De NCTb hanteert verschillende stadia van het dreigingsniveau. Op dit moment is die 'substantieel', net als drie jaar geleden toen Samir A. werd opgepakt voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Joustra omschrijft de dreiging nu echter in de krant als 'substantieel met een plusje'.

Verder zegt Joustra dat de regering in aanloop naar de film de dreiging niet heeft overdreven. In Nederland wordt dat in tegenstelling tot in het buitenland wel zo gezien.