Cruiseschip ontsnapt aan piraten

Het cruiseschip de Nautica is ontsnapt aan een aanval van piraten. Dat maakte de eigenaar gisteren bekend. Volgens het Internationaal Maritiem Bureau (IMB), dat zich onder andere bezighoudt met het melden van piraterij, is dit de eerste aanval op een passagiersschip van deze grootte.

Het schip kwam uit Rome en was op een 32-daagse reis naar Singapore, toen voor de kust van Jemen twee kleinere bootjes verschenen en probeerden om het schip te onderscheppen. Hierop besloot de kapitein te accelereren tot de topsnelheid van 23 knopen (42km/h) en wist hij zo de piraten voor te blijven. Wel kwam een van de bootjes op een afstand van minder dan 300 meter en vuurde deze acht schoten af. Het schip bleef onbeschadigd en niemand van de 684 passagiers en 400 bemanningsleden aan boord raakte gewond.

De Nautica voer in de speciaal gemaakte veiligheidszone die bewaakt wordt door marineschepen van meerdere nationaliteiten."De zone is gemaakt zodat marineschepen zich kunnen concentreren op een kleiner gebied. Echter, dit gebied is nog steeds redelijk groot dus een veilige doorvaart is niet altijd gegarandeerd", aldus het IMB.