Twintig procent kinderen chronisch ziek

In ons land is maar liefst één op de vijf kinderen van vier tot twaalf jaar langdurig ziek. Hierbij blijken astma en chronische bronchitis het vaakst voor te komen.

Voorts blijkt dat ongeveer vijf procent van de kinderen lijdt aan langdurige gedrags- of leerstoornissen zoals dyslexie en hyperactief en aandachtsgestoord gedrag (adhd). Moeheid komt ook veel voor. Ruim een kwart van de onderzochte groep had in de veertien dagen voorafgaand aan het onderzoek last van moeheid. Zo'n tien procent heeft last van langdurige fysieke aandoeningen zoals astma en chronische bronchitis. Eczeem blijkt ook vaak voor te komen, namelijk bij ruim zes procent van de kinderen. Overigens gaan astma en eczeem vaak samen. Van de kinderen met eczeem heeft een kwart ook astma. Zo'n 0,1 procent van de kinderen heeft kanker gehad.

Als we een splitsing in sekse maken, blijkt dat vooral jongens lijden aan langdurige gedrags- of leerstoornissen.
komt voor bij vier procent van de kinderen. Iets meer, vijf procent, vertoont hyperactief en aandachtsgestoord gedrag. Eén op de vijf had hoofdpijn. Van de kinderen met klachten heeft bijna de helft last van meer dan één klacht.


Foto bij: Twintig procent kinderen chronisch ziek  (foto: DAG)