'Haatmoskee geniet fiscale voordelen'

De Haagse As-Soennah-moskee van de salafistische imam Fawaz Jneid is door de Belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling. Dit betekent dat de 'haatmoskee' diverse fiscale voordelen geniet, zoals vrijstelling van successie- en schenkingsrechten. Iedereen die een gift doet aan de stichting As-Soennah, kan deze fiscaal aftrekken. De stichting hoeft zelf geen belasting af te dragen over ontvangen giften.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheids Dienst (AIVD) noemt de moskee een salafistisch bolwerk, die een mogelijke bedreiging vormt voor de democratische rechtsorde. Vorig jaar uitte de AIVD al haar bezorgdheid over de verspreiding van het salafisme. Het salafisme, dat streeft naar de invoering van de shariawetgeving, wordt als een belangrijke aanjager van radicalisering van Nederlandse moslimjongeren gezien.

De PVV van Geert Wilders eist opheldering over de gang van zaken. PVV-er Hero Brinkman gaat nog een stapje verder. Hij wil dat alle fiscale voordelen onmiddellijk worden opgeschort en dat "alle ambtenaren die hebben meegewerkt aan de waanzin, op staande voet worden ontslagen."