Terrorist Mumbai: 'Ik heb geen spijt'

De enige overlevende van de tien terroristen in Mumbai heeft het goede gedaan, vindt 'ie.

Pas 21 is hij, Azam Amir Kasav. Hij is één van de tien terroristen die Mumbai in zijn greep hielden de afgelopen week en hij heeft, naar eigen zeggen, geen spijt van de vele doden die vielen tijdens de aanslagen. In tegenstelling tot zijn medeterroristen, die zaterdag allemaal doodgeschoten werden door Indiase commandotroepen, bleef hij in leven. Door zich dood te houden. Eenmaal in het ziekenhuis verklaarde hij dat hij echt niet dood wilde. 'Hang me alsjeblieft aan het infuus.'

Dat meldt de Britse Daily Mail, die verklaringen heeft opgetekend van de politieagenten die hem hebben opgepakt. Kasav heeft toegegeven lid te zijn van de Pakistaanse terreurgroep Lashkar-e-Taiba en dat ze ook in Pakistan getraind zijn. De terreurgroep zelf heeft overigens ontkend ook maar iets met het bloedbad te maken te hebben.

Het doel van de hele actie was volgens Kasav 'alle blanken, maar vooral Britten en Amerikanen' te elimineren. En daar waren hij, met negen medeterroristen, die een goede training bij de marine achter de rug hadden, al wekenlang plannen voor aan het maken. Zo bezochten ze Mumbai een maand geleden al als studenten, ondertussen alle locaties filmend die ze wilden aanvallen.

Woensdag arriveerden de tien uiteindelijk in een rubberboot in India, met ieder acht handgranaten, een Kalashnikov, een automatisch pistool en munitie op zak. En met een hoop drugs, die hen op de been moesten houden tijdens de dagenlange gevechten met Indiase commando's.

Kasav onthulde dat ze eerst alle Amerikaanse en Britse toeristen in het Taj Mahal wilden executeren, daarna alle overige gasten zouden gijzelen, om tot slot het hele hotel op te blazen, met iedereen er in. Er moesten minimaal 5000 mensen dood.

Gelukkig had de groep, die plastic wapens en explosieven bij zich hadden, enigszins onderschat hoe sterk het hotel, dat toch al 105 jaar oud was, eigenlijk was. Zomaar opblazen ging niet.

Ook was Kasav van plan om met een machinegeweer om zich heen te gaan schieten in een druk treinstation, om gewoon zoveel mogelijk mensen te raken. Onderling communiceren deed de terreurgroep met Blackberry's.

Uiteindelijk hebben de tien terroristen bijna 200 mensen omgebracht. De autoriteiten verwachten dat het dodental nog op kan lopen tot bijna 300, als het hele hotel, of wat daarvan over is, is doorzocht.

Kasav heeft, zogezegd, geen spijt. 'Ik heb het goede gedaan', verklaarde hij aan de politie.

Terrorist Mumbai: 'Ik heb geen spijt'  (foto: DAG)