Ruggenprik mag bij elke bevalling

Iedere vrouw die moet bevallen moet vanaf heden een ruggenprik kunnen krijgen, indien zij dat wenst. Dit hebben de landelijke verenigingen van gynaecologen, verloskundigen en anesthesiologen afgesproken in een nieuwe richtlijn. In deze richtlijn wordt duidelijk aangegeven dat de verdoving tijdens de bevalling 'geen luxe, gunst of discussiepunt' is.

Een vrouw die 's nachts bevalt, kan nu vaak geen verdoving krijgen, omdat er geen anesthesist aanwezig is. Zij worden alleen wakker gebeld indien zij hard nodig zijn: bij bijvoorbeeld een keizersnee. Pijn wordt vaak echter niet als een reden gezien om de anesthesist 's nachts naar het ziekenhuis te laten komen.

Zwangere vrouwen zullen vanaf nu door de verloskundigen op het nieuwe recht worden gewezen, zodat zij voor de bevalling kunnen bedenken of zij eventueel gebruik willen maken van een ruggenprik. De ruggenprik is overigens ongevaarlijk voor de baby, maar de bevalling kan wel vertraagd worden, omdat het persen langer duurt.

In de meeste westerse landen was de ruggenprik altijd al beschikbaar voor barende vrouwen. In België krijgen zes op de tien vrouwen een ruggenprik tijdens de bevalling, terwijl dit in Nederland bij ongeveer één op de tien vrouwen het geval is.

Met dank aan E-Lise voor de submit.