Politie jaagt op Marokkaanse scooterrovers

De Amsterdamse politie is een grootschalige actie gestart tegen jonge straatrovers op scooters die zich bedienen van de zogenoemde Italiaanse methode. Bij deze uiterst brutale overvaltechniek slaan scooterrijders de ruit in van stilstaande auto's, om vervolgens bezittingen van de inzittenden weg te grissen. De methode wordt de laatste maanden steeds vaker toegepast.

Onder de codenaam Lord of the Rings houden agenten in de hoofdstad van 's morgens vroeg tot na middernacht scooterrijders en automobilisten aan voor controle, schrijft Het Parool zaterdag. De politie richt zich daarbij voornamelijk op Marokkaans uitziende jongens, omdat zij de voornaamste dadergroep van de Italiaanse methode vormen. De gegevens van de bestuurders worden opgeslagen in een databank, waarin de recherche na een beroving snel kan zoeken.

Behalve scooterrijders houden de agenten ook 'patsers' aan. Dit zijn jongeren die in opvallend dure auto's rijden, maar die geen passend legaal inkomen hebben. Verder wordt er in Amsterdam extra gepatrouilleerd door drie mobiele teams van steeds acht agenten en vier motorrijders.


Politie jaagt op Marokkaanse scooterrovers  (foto: DAG)