Lycos Europa stopt ermee

Mensen die al een tijdje meedraaien op het web kennen de lijstjes met Oude Groten. Yahoo (doet nog steeds wel mee), Altavista (Altawie?), De Digitale Stad (in welke straat woon jij?) en zo kan men nog wel even doorgaan. Voor één van die namen, Lycos, lijkt het nu echt voorbij.

Voor de Europese tak althans, het Amerikaanse Lycos blijft voorlopig nog bestaan. Ooit was het een groot merk op het web, ook in Nederland. In 1994 is Lycos opgericht als zoekmachine, en had een flink succes. Ook de gratis en betaalde hostingdiensten van Lycos waren populair onder particulieren. De Europese tak was een samenwerking van Bertelsman en Lycos, maar het bedrijf blijft verlies maken. Alleen in Duitsland en Denemarken heeft Lycos nog een kleine rol kunnen spelen.

Onlangs introduceerde Lycos nog met veel tamtam de Nederlandstalige versie van IQ, een site waar gebruikers elkaars vragen beantwoorden. Gebruikers daar noemen het 'jammer' dat Lycos ermee stopt, maar wanneer dat precies is nog onduidelijk. Vermoedelijk gaat ergens aan het einde van het eerste kwartaal in 2009 de stekker uit het stopcontact. Ook de Nederlandse portal, die onder meer een zoekmachine, nieuws en een e-maildienst bevat, zal dan stoppen.

Overigens stoppen niet alle diensten. Voor de domeinregistratie, de online winkelactiviteiten en de Deense portal zoekt het bedrijf een koper, de rest stopt dan. In een mail aan beheerders van schrijft Lycos zelfs "Er bestaat zelfs nog een kleine kans dat iemand Lycos gedeeltelijk of in zijn geheel overneemt". Die kans lijkt echter onwaarschijnlijk klein. De verkoop van de onderdelen die het wel goed doen moet vijftig miljoen euro opleveren.

Lycos Europa stopt ermee  (foto: DAG)