Ludieke acties tijdens veertiende niet-winkeldag

In het kader van de jaarlijkse niet-winkeldag wordt vandaag in verschillende plaatsen in Nederland stilgestaan bij de consumptiedrang van Nederlanders. Consumenten wordt onder andere in Maastricht, Tilburg, Zwolle en Utrecht gewezen op hun 'doorgeschoten' consumptiegedrag en de gevolgen daarvan. Het is dit jaar voor de veertiende keer dat de niet-winkeldag in Nederland gehouden wordt.

"Want leef je om te consumeren, of consumeer je om te leven", legt Marta Resink van Omvang, de werkgroep voor duurzame ontwikkeling uit. De werkgroep organiseert de jaarlijkse actiedag. Het is de bedoeling dat mensen door de ludieke acties bewuster gaan consumeren. "Mensen willen vaak steeds grotere en duurdere spullen kopen. Zaterdag worden consumenten opgeroepen om na te denken over hun koopwoede," zegt Resink.

In Amersfoort, Coevorden, Maastricht, Renesse, Wageningen, Tilburg, Utrecht, Zeist en Zwolle wordt vandaag op een ludieke manier actie gevoerd. In Amersfoort kan bijvoorbeeld overtollig speelgoed worden ingeleverd, dat vervolgens weer wordt uitgedeeld door de Speelgoedbank. In Zwolle wordt gratis soep uitgedeeld. Daarnaast worden mensen gewezen op de gevolgen die overconsumptie heeft voor de rest van de wereld. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht lopen clowns rond die het 'consuminderen' promoten.

Zaterdag wordt in meerdere landen aandacht gevraagd voor overconsumptie. Onder andere in Amerika, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zweden en België. De niet-winkeldag is in 1992 ontstaan in Canada.