Bastiaan van Schaik klaar met Uggs

In een tijd waarin Uggs het modebeeld bepalen en volgens het Australische merk mannen zelfs aan de trend moeten geloven, zijn modekenners alweer helemaal klaar met de laarzen. "De Ugg-trend is al drie jaar oud en nu loopt opeens iedereen ermee", zegt stylist Bastiaan van Schaik.

Van Schaik ontdekte de warme winterlaarzen drie jaar geleden al. "Ik ben helemaal naar Sydney gevlogen voor die dingen, want ik kon ze in Nederland toen nergens krijgen", vertelt hij. "Ik heb heel Sydney afgeshopt, kon ze nergens vinden. Op het vliegveld heb ik ze uiteindelijk gekocht, maar het zijn gewoon sloffen. Het zit helemaal niet lekker."

De stylist, die bekend werd door zijn bijdrage aan Holland's Next Top Model, is niet de enige die op modegebied regelmatig vooruit loopt op de rest van Nederland. "Soms verbaas ik me. Dan draag ik iets al jaren en dan is het opeens in", vertelt kunstenares Ans Markus. "Lange handschoenen en grote zonnebrillen met een dichte zijkant heb ik al zeventien of achttien jaar."

Een mooie man die totaal niet trendgevoelig is wordt niet per definitie de deur gewezen door modeminnend Nederland, al blijven Uggs een heikel punt. "Daar ga ik niet aan wennen", zegt modeontwerpster Ilja Visser. "Uggs moet je eigenlijk alleen in huis aandoen en zelfs dan met een groot vraagteken", vindt Judith Osborn. Van Schaik is minder stellig. "Als het een heel lekkere man is maakt het niet meer uit wat hij aanheeft uiteindelijk", lacht hij.