Landmacht bijgeschoold met games

De krijgsmacht gaat de computergames Steel Beast Pro en Virtual Battlespace 2 inzetten om landmachtpersoneel bij te scholen. Dat laat het ministerie van Defensie weten.

De landmacht gebruikt al jaren 'hoogwaardige simulators' om het personeel te trainen. De laatste jaren wordt bij de opleidingen ook gebruikgemaakt van goedkopere computergames die ook in de winkel te koop zijn. Deze zogeheten serious military games zijn uitstekend geschikt om de militairen tactiek, gevechtsleiding en procedures bij te brengen.

Landmachtmilitairen die hun opleiding al hebben afgerond kruipen nu ook achter de console om hun tactische vaardigheden op peil te houden. De militairen van de 13 Gemechaniseerde brigade uit Oirschot kunnen vanaf vrijdag als eerste los met Steel Beast Pro. De andere brigades van de landmacht volgen de komende maanden. Wel worden de spellen aangepast, zodat de militairen hun eigen spelgedrag kunnen evalueren. "Het gaat niet om het spelen, maar om het leren."

Het gebruik van de games zal praktijkoefeningen nooit volledig kunnen vervangen, laat het ministerie van Defensie weten, maar toch hebben de games enkele voordelen. Iedereen kan oefenen met elk gewenst scenario en met alle omstandigheden, en de militairen worden direct geconfronteerd met de genomen beslissingen. "Dit levert een vrijwel ongelimiteerd scala aan snel aanpasbare oefenmogelijkheden op zonder de bijbehorende reistijden, brandstof, munitie of belasting van oefenterreinen."