Veel stoelen in nieuwe auto's zijn onveilig

In 80 procent van de gevallen beschermen de stoelen niet goed tegen een whiplash. De kans op een whiplash bij een kop-staart-botsing in nieuwe auto's is erg groot. Dat blijkt uit een EuroNCAP-test.

Vijfentwintig voorstoelen van populaire merken werden op de testbaan plotseling tot stilstand gebracht. Al bij een matige snelheid kregen slechts vijf van deze stoelen het predikaat 'goed'. Twaalf kregen een 'gemiddeld en acht van de zetels werden als 'slecht' bestempeld.

De minst veilige autostoelen zitten in de Daihatsu Cuore, Daihatsu Terios ,Citroen Berlingo, Hyundai i10, Suzuki Splash, Citroën C5 en de crossover Ford Kuga. Ook de Peugeot 308CC, die nog niet op de markt is, scoorde slecht.

EuroNCAP voerde drie verschillende proeven uit op glij-sleeën. Het ging hierbij om een lage, gematigde en hoge snelheid. De meeste stoelen presteerden bij lagere snelheid nog goed, maar beschermden al een stuk minder bij de iets hardere botsingen.

Vanaf 2009 maakt ook deze whiplashtest deel uit van de beoordeling van nieuwe wagens. Dat betekent dat auto's die nu nog vijf sterren scoren, dat aantal bij de nieuwe beoordeling niet meer zullen halen.

* Goed: Volvo XC60, Alfa Romeo Mito, Volkswagen Golf Vi, Audi A4, Opel Insignia

* Matig: Renault Koleos, Lancia Delta, BMW X3, Renault Kangoo, Renault Megane, Honda Accord, Skoda Superb, Hyundai i30, Ford Fiesta, Seat Ibiza, Mercedes Benz M Class, Dacia Sandero

* Slecht: Daihatsu Cuore, Citroen Berlingo, Hyundai i10, Citroen C5, Ford Kuga, Daihatsu Terios, Peugeot 308CC, Suzuki Splash

* Klik hier voor de volledige test op de site van EuroNCAP