Ecclestone: Medailles in F1 komen er

Het wereldkampioenschap in de Formule 1 moet volgend jaar beslist worden op basis van medailles. Het proefballonnetje dat Bernie Ecclestone eerder opliet over een andere puntentelling, lijkt er nu echt door te komen.

"Het voorstel moet alleen nog goedgekeurd worden", aldus de baas van de Formule 1. Al was het afgelopen jaar nog zo spannend met de ontknoping in de allerlaatste Grand Prix van het seizoen, Ecclestone heeft er genoeg van dat veel races als "saai" worden afgedaan. De Brit wil er meer spanning in brengen, en denkt dat het publiek ook meer snapt van een systeem met alleen eerste, tweede en derde plaatsen die tellen.

Op de persconferentie waar LG Electronics werd aangekondigd als nieuwe tijdwaarnemer in de F1, liet Ecclestone het volgende optekenen: "Het komt er echt van. De teams hebben er al mee ingestemd. De hele reden dat ik over een nieuwe opzet ben gaan nadenken? Ik ben het zat dat iedereen zeurt dat er amper nog wordt ingehaald. Dat ligt niet aan de auto's of aan de circuits, maar aan de coureurs die geen risico meer durven te nemen."

Hij legde uit hoe hij de gevechten voor zich ziet: "Als ik tweede lig vlak achter de koploper, dan kijk ik wel uit om onnodige risico's te nemen als daar slechts een beloning van twee extra punten tegenover staat. Kan ik een gouden medaille winnen terwijl op basis daarvan de uitslag in het WK wordt bepaald, dan ben ik bereid er alles aan te doen om mijn voorganger te passeren."

De World Motor Sport Council moet er nog over beslissen, maar Ecclestone is behoorlijk lyrisch over zijn plan: "Dit seizoen hebben we een paar keer gezien dat Hamilton Massa niet wilde inhalen omdat het hem amper extra punten opleverde. Had hij wel een poging gewaagd, een fout gemaakt en posities verloren, dan was ik als teambaas hartstikke kwaad geweest. Ik vind het maar niets dat iemand kampioen kan worden zonder ook maar één Grand Prix te winnen."

Met die laatste zin doelde Ecclestone ergens op Robert Kubica, die door de fouten van de koplopers Felipe Massa en Lewis Hamilton lang in de race bleef om de titel, maar slechts één race wist te winnen. Blijft de vraag of het eerlijk is dat een coureur met zes Grands Prix achter zijn naam en verder niet gefinisht is om welke reden dan ook, de titel van wereldkampioen krijgt. En dat zijn rivaal elke race een podiumfinish heeft gehaald en dus meer punten heeft gescoord, waarmee die meer 'recht' op de hoofdprijs zou hebben. "Dan moet de verliezer het seizoen daarop maar harder zijn best doen."

Als het medaillesysteem al afgelopen seizoen ingevoerd zou zijn, had niet Lewis Hamilton, maar Felipe Massa de titel gewonnen. Omdat de Braziliaan zes en de Brit maar vijf races op zijn naam had geschreven, en daarmee een gouden medaille meer gekregen had. Eerder pleitte Ferrari-president Luca di Montezemolo al voor een betere beloning voor de eerste plaats.

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.